Jednodňový výlet - výlety z mojej ponuky - výlet prevážne na jeden deň
Všetky výlety
Ponuka zájazdov na celý rok
Všetky zájazdy
Plán zájazdov cestovnej agentúry zajazd-poznavaci.sk a výletov cestovnej agentúry jednodenne-vylety.sk pravidelne vo vašej email schránke
Výlety a zájazdy do vašej mail schránky

Aj tento zájazd bol v ponuke "cestovky" zajazd-poznavaci.sk

Slivkový festival (Szilva napok) v meste Szarvas, prehliadka Kecskemétu so sprievodcom a program csikósov v Bugac puste (Maďarsko)


  • termín :12.09.2014
  • doprava:119.00€/os.



Slivkový festival - ca jednodenný výlet vám predstavý túto jedinečnú akciuTí z vás, ktorí tento zájazd na mojej stránke zaregistrovali už skôr, vedia, že bol plánovaný ako víkendový, tzn. od soboty rána do nedele večera. Keď som ho však začala spracovávať, bola som nútená predĺžiť ho o jeden deň - o piatok.

V Szarvasi je silná (a veľmi pekne hovoriaca) komunita Slovákov (tak isto ako aj v Békescsabe). Je zaujímavé, že u nás sa maďarčina "drží" len na juhu Slovenska a v Maďarsku sú Slováci roztrúsení po celom jeho území. Vráťme sa však k zájazdu. Tak som oslovila szarvasskú komunitu našich krajanov, či mi nevedia odporučiť nejaký hotel v meste, kde by sme sa ubytovali zo soboty na nedeľu. Keď som im povedala, že plánujeme prísť v sobotu tesne pred obedom, tak ma "sfúkli", že to už ani nemusíme chodiť, lebo že najlepší a najbohatší program Slivkových dní je v piatok večer a v sobotu doobeda. Čo mi iné zostalo? ... aby ste toho zažili či najviac - naplánovať zájazd od piatka rána a na nedeľu niečo doplniť (keď už budeme tak ďaleko, nech to tam aj trošku spoznáme). A objavila som Bugac pustu - ekvivalent Pusty v Hortobágyi s možnosťou takého istého programu - Csikósi v Puste.


Najbližšie výlety :


Plavba loďou po rieke Körös

Szarvas (Sarvaš) sa nachádza na brehu rieky Holt-Körös, ktorá je so svojimi 30 km piatou najväčšou stojatou vodou Maďarska. Lákadlom Szarvasu je veľké arborétum, ktorého areálom tečie práve spomínaná rieka Körös. Keďže prídeme do Szarvasu ešte pred oficiálnym začiatkom Slivkových dní, využijeme možnosť previezť sa po ramene Körös-u výletnou loďou Katalin II.  a prezrieť si tak aj najkrajšie zákutia szarvasského arboréta. 

(Do Szarvasu prídeme okolo 14,30 hod, ubytujeme sa v hoteli a potom pôjdeme na plavbu loďou, ktorá by mala skončiť o cca 16,00 - tej. Kto nebude mať o plavbu loďou záujem, môže si individuálne prezrieť centrum mesta s možnosťou prezrieť si na Kálvinovej ulici sedliacky dom z 19. storočia - expozíciu zriadilo Slovenské dedinské múzeum - ktorý predstavuje život  zámožnej  sedliackej rodiny. V komore vidieť originálnu maľbu na stene. Pani Szabóová, jeho nebohá zakladateľka, domček zariadila podľa vkusu jeho pôvodných obyvateľov, rodiny Gajdosovej.)

Poplatok za plavbu loďou :

  • dospelý : 1300 Ft (cca 4,40€)
  • dôchodca, študent : 1100 Ft (cca 3,70€)

Szilva napok - Slivkové dni v Szarvasi

Slávnosť slivák  sa oficiálne začne o 16,30 hod. otváracím programom na pódiu na námestí. Bohatý kultúrny program maďarských (ale určite aj miestnych slovenských) folklórnych skupín bude samozrejmosťou, no to hlavné, kvôli čomu tu budeme - trhy so slivkami vo všetkých možných podobách, bude všade naokolo - na námestí aj v bočných uličkách mesta. Všetky možné jedlá zo slivák - na sladko - a možno aj naslano, varenie slivkového lekváru "v priamom prenose", ponuka množstva druhov slivovíc a aj súťaže s tým spojené (súťaž vo varení slivkového lekváru, súťaž o nejlepšiu slivovicu - po maďarsky szilva pálinku) - to všetko tu na vás bude čakať.

Upozorňujem len, aby ste to hlavne s tou szilva pálinkou neprehnali, aby ste potom trafili do hotela, kde budeme ubytovaní. Súčasťou ubytovania nie sú raňajky, pretože hneď od rána (cca 10,00 hod) Slivkové dni pokračujú a vy môžete začať ochutnávať to, čo ste predošlý deň nestihli.

Náš pobyt na Slivkových dňoch ukončíme o 14,00 hod., kedy nastúpime do autobusu a odvezieme sa 76 km západne - do mesta

Kecskemét

 Kecskemét je dnes viac ako stotisícové mesto, no rozrastá sa na miestach, ktoré kedysi obývali stáda dobytka, oviec a kôz (z čoho možný názov Kecskemét - kecske = koza). My si toto mesto s nádherným námestím prezrieme s našou sprievodkyňou, ktorá bude prítomná počas celého nášho pobytu v Maďarsku. Po prehliadke mesta bude osobné voľno.

Nedeľu začneme raňajkami v hoteli a po 10,00 hod. sa vyberieme na posledé miesto nášho zájazdu - do Bugac puszty.

Bugac puszta

sa na rozdiel od pusty Hortobágy rozkladá na piesočnatom podloží, z ktorého vietor vytvára pieskové duny. Túto prírodnú činnosť podporili aj pastieri, ktorých stáda postupne spásali trávnaté porasty a tým sa porušila celistvosť pôdneho povrchu. V súčasnosti má chovanie dobytka v tejto oblasti oveľa menšiu intenzitu ako to bolo kedysi a pastieri svoje stáda chovajú skôr pre turistov, ktorí si sem program ukazujúci niekdajší život mistnych pastierov chodia pozrieť. A dnes budeme takými turistami aj my.

Do Bugac puszty prídeme o 11 - tej hodine a miestni (oblečení v krojoch) nás privítajú "pohárikom" a čerstvo napečenými "kenyiérlángosmi", čo je niečo také ako naše osúchy. Po privítaní sa odvezieme kočmi ťahanými koňmi do puszty, kde si prezrieme miestne múzeum s expozíciou miestneho života pastierov.

Pastieri (pásztori, csikósi) nám predvedú ich šou, ktorá bude trvať cca hodinu. Jej základom je práca s koňmi, zháňanie stáda, jazda na koni no a samozrejme - charakteristické plieskanie bičom. To si budete môcť vyskúšať aj vy, tak isto aj jazdu na koni bez sedla.

Po skončení programu v puszte (cca 13,00 hod.) sa na kočoch odvezieme do Karikás csárdy, kde bude pre vás pripravený obed s nasledovným menu :

  • Szabadmerítéses bográcsgulyás (korlátlan gulyás fogyasztás) - kotlíkový guláš (každý si naberie a zje gulášu koľko chce)
  • Csikós szelet vegyes körettel, savanyúság - mix plátkov mäsa s prílohou a nakladanou zeleninou
  • Bugaci lángoló palacsinta - Bugacské "horiace" palacinky
  • Korlátlan borfogyasztás (Frittmann pincészet boraiból Ezerjó, Kadarka) - víno Ezerjó a Kadarka z vinárstva Frittman koľko hrdlo ráči
  • Szódavíz, kávé - minerálka, káva

Dúfam, že takýto bohatý obed nás dostatočne posilní na ďalekú cestu na Slovensko, ktorá nás dnes ešte čaká. Po obede nastúpime do autobusu a poberieme sa domov, kde by sme mali doraziť najneskôr do 21. hodiny.


V cene zájazdu (119€) je zahrnuté :

  • doprava klimatizovaným autobusom
  • 2 x ubytovanie - noc v hoteli v Szarvasi (bez raňajok) a noc v hoteli v Kecskeméte (s raňajkami)
  • slovensky hovoriaci sprievodca počas celého zájazdu
  • 1 x raňajky v hoteli v Kecskeméte
  • Komplexný porogram v Bugac puste aj s obedom v Karikás csárde

V cene zájazdu NIE je zahrnuté :

  • strava (okrem raňajok v hoteli v Kecskeméte a obeda v Karikás csárde)
  • platba za plavbu loďou po rieke Körös
  • cestovné poistenie, to vám viem zabezpečiť TU 

Moja perlička pre vás - asi takto sa rozpráva v Szarvasi "starou, szarvasskou" slovenčinou :

Histáme sa lekvár variť. Zo susedácí sme sa odhodli, že dovena budeme variť lekvár. Na zajtrá zbijeme slyúke, popreberáme jih, umijeme jih vo vajlingu. A zo susedmi spolu sa hitime lupkať slyúke. Kim lupkáme, ovela šakovom sa zhovárame, kto čo počuv, kto čo videv, drjóv nám prejde čas. Hitro sme olupkali všecke slyúke. Móž jih už darájuvať (asi mlieť - moja poznámka). Kim sused podarájuje slyúke, ja zatjav spravím troha blata a tenko okalím stuvonki kotlík, žebi sa nám pri varení neprihitil lekvár. Keď je všetko prihistanvo, najprv troha vimastím kotlík z čistóv svinskóv masťov, aj za enu hrszť kvocke hodím do kotlíka.
Položíme tahor variť slyúke. Na ohem máme starosť žebi nám pekne, ráno vrev lekvár, ale aj mješať ho vždi načim. A keď sa už dobre stopili slyúke, tak potom odoberjeme si troha ciberaj, pokoštúvame či je dosť sladkí alebo je kislí, že či načim dať troha cukra, žebi ból hutnejší lekvár. Tedi je hotoví dobre uvarení, keď vezneme za ližicu, obrátime a lekvár nevipaňe snej. Vezneme dó z ohňa kotlík, ale ešte aj tedi vždi načim mješať, lebo ešte aj tedi móže biť kozma. Na ostatok dáme troha saliciu, dobre rozmješame a potom poberjeme do palackov z celofánom a z kupakom zakrutíme, položíme do suhého duncta, tam vihladne a potom ho  položíme do komore na steláž.

Dobre uvarení lekvár ta trvá aj za dva roki.

Tak čo? Porozumeli ste? Postup varenia slivák tak, ako ho svojej vnučke Enikó Czinkoczki, žiačke 6. ročníka Slovenskej základnej školy v Szarvasi vyrozprávala jej babka Zuzana Balázsová, som prebrala z webu už spomínanej školy.

Poďte do Szarvasu a takúto slovenčinu tam budete počuť na vlastné uši!


POLOHA : juhovýchod Maďarska

VZDIALENOSŤ : 367 km od Bratislavy, 400 km od Malaciek

ČASOVÝ PLÁN : 

piatok :

08,00 - odchod z Malaciek z parkoviska pri Bille
08,15 - zastávka na Autobusovej stanici v Stupave
08,20 - zastávka na Patrónke v Bratislave
08,30 - zastávka na Hlavnej stanici v Bratislave
14,30 - príchod do Szarvasu
15,00 - 16,00 - plavba loďou po ramene rieky Körös, ubytovanie
od 16,30 - účasť na Slivkovom festivale, osobné voľno, nocľah

sobota :

do 10,00 - odchod z hotela
10,00 - 14,00 - účasť na Slivkovom festivale
od 15,00 - cesta do Kecskemétu, prehliadka mesta so sprievodcom, ubytovanie, osobné voľno, nocľah

nedeľa :

do 10,00 - raňajky v hoteli, odchod z hotela
10,00 - 11,00 - cesta do Bugac puszty
11,15 - 15,00 - program v Bugac puszte aj s obedom v Karika csárde
20,00 - príchod na Hlavnú stanicu v Bratislave
20,10 - príchod na Patrónku v Bratislave
20,15 - príchod na Autobusovú stanicu v Stupave
20,30 - príchod do Malaciek

INÉ PODROBNOSTI : 

  • na dopravu využívam služby dopravcov  (súkromníkov, majiteľov autobusov) so skúsenosťami a kvalitnými autobusmi. Samozrejmosťou sú pohodlné, klimatizované autobusy
  • som osobne prítomná na každom zájazde

výlety na celý rok...

Ponuka jednodňových výletov